"POPIA GORENG SAMBAL"
Bahannya
Kulit popiah secukupnya
Minyak masak
BAHAN B (INTI)
200gm udang - dicincang kasar
1 batang lobak merah - di sagat
1 biji sengkuang - di sagat
1/2 biji kobis - dipotong halus
5 ulas bawang putih
1 sudu makan minyak masak
garam & gula secukup rasa
BAHAN C (UNTUK SOS)
2 sudu makan cili kisar
2 ulas bawang putih - di tumbuk hancur
2 sudu (b) sos cili
2 sudu (b) cuka
2 sudu (b) gula
Minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa
Bijan secukupnya - disangai
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi. Masukkan semua Bahan B, kacau rata.
2. Apabila sayur lembut bolehlah tutup api.
3. Letakkan inti popiah di tengah kulit popiah dan gulungkan hingga hujung seperti gulungan kuih dadar.
4. Gorengkan dengan minyak yang banyak menggunakan api yang sederhana panas. Apabila kekuningan bolehlah di angkat dan tuskan minyak.
5. Tumiskan cili dan bahan-bahan lain (C). Masak hingga pekat dan naik minyak. Tutup api.
6. Masukkan popiah goreng tadi dan taburkan bijan. Kacau rata dan angkat. Sedia di hidangkan.
Demikianlah Cara Membuat Popia Goreng Sambal Semoga bisa menjadi referensi buat para ibu ibu di rumah dalam membuat camilan untuk keluarga tercinta
EmoticonEmoticon